Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας με το πρόγραμμα ‘’Αναβάθμιση υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων’’

  • από

xrimatodotisi_mikromesaion_epixeiriseon_LARGE

Ευκαιρίες αναπτυξιακών προοπτικών δίνονται στη χώρα ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα μέσω της δράσης του ΕΣΠΑ 2014-2020 για ‘’Αναβάθμιση μικρών και πολύ μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων’’ για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους σε νέες αγορές. Ο βασικός στρατηγικός στόχος το τομεακού προγράμματος Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) στο οποίο ανήκει η δράση έχει να κάνει με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

Η ποιοτική επιχειρηματικότητα με έμφαση στην καινοτομία είναι η βάση για την δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, κατά την εφαρμογή της στρατηγικής έξυπνης εξειδίκευσης, το οποίο  θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα με την αξιοποίηση ιδιωτικών πόρων. Με το νέο αυτό μοντέλο θα αναδεικνύονται ανταγωνιστικοί και εξωστρεφείς τομείς της ελληνικής οικονομίας οι οποίοι θα επιδοτούνται από τη συγκεκριμένη δράση.

Οι τομείς αυτοί είναι: η αγροδιατροφή και η βιομηχανία τροφίμων, οι πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες, τα υλικά και οι κατασκευές, η εφοδιαστική αλυσίδα, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών κα η υγεία. Με βάση την έρευνα που έχει γίνει για τον σχεδιασμό της στρατηγικής αυτής, προκύπτει ότι οι οκτώ αυτοί τομείς είναι εκείνοι που συμβάλουν στην παραγωγική δραστηριότητα της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος που περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου ανάπτυξης, οικονομίας και τουρισμού για χρηματοδότηση από τις δράσεις του ΕΣΠΑ.

Με το πρόγραμμα αυτό επιδοτούνται μικρές και πολύ μικρές υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί μέχρι 31/12/2015 οι οποίες δραστηριοποιούνται σ’ αυτούς τους οκτώ στρατηγικούς τομείς. Λαμβάνουν επιδότηση από 15.000€ έως 200.000€ σε ποσοστό 40% επί των επιλέξιμων δαπανών με προσαύξηση κατά 10% σε περίπτωση πρόσληψης προσωπικού.

Επιδοτούνται για κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλων χώρο, μηχανήματα και εξοπλισμό για την καλύτερη οργάνωση της παραγωγικής τους δραστηριότητας. Χρηματοδοτούνται επίσης και για κάποιες άυλες δαπάνες με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας τους. Μια ακόμα σημαντική δυνατότητα χρηματοδότησης που τους δίνει το πρόγραμμα είναι η επιδότηση του μισθολογικού κόστους μέχρι 24.000€ η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί το πολύ για δυο θέσεις ΕΜΕ με 12.000€ καθεμία.  Παρέχεται έτσι η δυνατότητα προώθησης της απασχόλησης με δημιουργία θέσεων εργασίας και βελτίωση του εισοδήματος κάποιων ανθρώπων που πλήττονται από την ανεργία.

Συμπεραίνουμε επομένως ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος προς τις υφιστάμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ αυτούς τους συγκεκριμένους τομείς μπορεί να αιτιολογηθεί εξαιτίας της ανάγκης για ενίσχυση παραγωγικών τομέων της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας. Οι οκτώ αυτοί τομείς, όπως προκύπτει κα από την έρευνα που  έγινε για την στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης,  συμβάλουν σημαντικά στην ελληνική παραγωγή και απ’ αυτούς προέρχεται ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματος της ελληνικής οικονομίας. Επομένως, είναι λογικό να δοθεί έμφαση σε όλα αυτά παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις οι οποίες οδηγούν σε βιώσιμη ανάπτυξη και συμβάλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας.

Είναι σημαντικό για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δίνει το νέο αυτό πρόγραμμα και να μπορέσουν έτσι να ωφεληθούν αναπτύσσοντας τις ικανότητες τους σε νέες αγορές. Με μια σωστή διαχείριση των δαπανών που θα επιδοτηθούν, σε συνδυασμό με ένα άριστο επιχειρηματικό πλάνο το οποίο θα τηρούν επακριβώς κατά την υλοποίηση του, θα έχουν εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για την επιτυχία τους η οποία βέβαια θα είναι παράλληλα και επιτυχία των στόχων που θέτει το πρόγραμμα.

Η ομάδα του Κοινωνικού Επιχειρείν Κρήτης αναλαμβάνει την όλη διαδικασία για υποβολή αίτησης και παρέχει καθημερινά ενημέρωση στους ενδιαφερόμενους οι οποίοι μπορούν να επικοινωνήσουν για ραντεβού στα τηλ. 2810334877, κιν 6976463051 ή με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@kekritis.gr

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *