Ενίσχυση της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας μέσω των δράσεων του Νέου ΕΣΠΑ

Οι τέσσερις δράσεις του του τομεακού προγράμματος ΕΠΑνΕΚ στα πλαίσια του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 παρέχουν την δυνατότητα χρηματοδότησης Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) για τον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων τους με σκοπό την προώθηση της απασχόλησης μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Διαβάστε σχετικά με τις τέσσερις δράσεις εδώ.

Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι μια από τις βασικές επιδιώξεις του υπουργείου μέσω των δράσεων του νέου ΕΣΠΑ. Η Κοινωνική επιχειρηματικότητα παίζει σημαντικό ρόλο σ’  αυτήν την κατεύθυνση καθώς συμβάλει στην απασχόληση ακόμα και ατόμων από μειονεκτικές ομάδες του πληθυσμού που δεν είχαν πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις με τη συνένωση των δυνάμεων των μελών τους, τα οποία είναι τουλάχιστον πέντε, παράγουν έργο από το οποίο ωφελεί την κοινωνία σαν σύνολο. Ως επιχειρήσεις έχουν κερδοσκοπικό σκοπό, ο προσανατολισμός τους όμως είναι να δημιουργήσουν κέρδος το οποίοι διατίθεται στους εργαζομένους σαν κίνητρο απόδοσης αλλά και για την βελτίωση της απασχόλησης δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας. Όταν οι δραστηριότητες των ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. περιλαμβάνουν στοιχεία καινοτομίας στο αντικείμενο τους, συμβάλουν παράλληλα στην δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης μέσω μιας υγιούς επιχειρηματικότητας βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η παραγωγή νέων προϊόντων ή η παροχή νέων υπηρεσιών για τα οποία υπάρχουν ανάγκες στην αγορά είναι στοιχεία που μπορούν να εξασφαλίσουν για την επιχείρηση μια επιτυχημένη πορεία, τόσο στο παρών, όσο και στο μέλλον.  Είναι επομένως λογικό να δοθεί μεγάλη έμφαση από το ΕΣΠΑ στις ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. γι’ αυτό και περιλαμβάνονται στις επιλέξιμες νομικές μορφές και στις τέσσερις δράσεις.

Οι στρατηγικοί τομείς στους οποίους θα πρέπει να δραστηριοποιούνται οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. που θα επιδοτηθούν είναι οι εξής:

  • Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων
  • Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)
  • Υλικά / Κατασκευές
  • Εφοδιαστική Αλυσίδα
  • Ενέργεια
  • Περιβάλλον
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ
  • Υγεία
  • Τουρισμός

Σε κάθε εταιρικό σχήμα θα πρέπει όλοι οι εταίροι να έχουν τις προϋποθέσεις για την ένταξη του σχήματος στα προγράμματα χρηματοδότησης. Στην περίπτωση δημιουργίας Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, όταν όλα τα μέλη μπορούν να λάβουν μια υψηλή βαθμολογία με αποτέλεσμα να μπορεί το σχήμα να εγκριθεί ευκολότερα. Για τις ήδη υφιστάμενες μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ότι εκπληρώνουν τους στόχους των προγραμμάτων και έτσι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση απ’ ότι σε άλλα σχήματα.

Σύμφωνα με μοντέλα επιχειρηματικότητας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως της Γαλλίας, παρατηρούνται τάσεις μεταστροφής της επιχειρηματικότητας προς την κοινωνική επιχειρηματικότητα. Υπάρχουν σημαντικά κίνητρα για δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με κυριότερο τις πηγές από τις οποίες μπορούν  να αντλήσουν χρηματοδότηση.  Εκτός από την επιχειρηματικής τους δραστηριότητα μπορούν να αντλήσουν χρηματικούς πόρους από δωρεές τρίτων, από επιχορηγήσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνών και Εθνικών Οργανισμών, κτλ. Είναι αναμενόμενο σε κάθε επιχορηγούμενο πρόγραμμα να περιλαμβάνονται μέσα και οι ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί και από τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος θα παρέχει σημαντική χρηματοδότηση και βρίσκετε σε διαβούλευση.

Η επιχορήγηση που μπορούν να λάβουν μέσω των τρέχον των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ξεκινάει από 15.000€ και ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός μπορεί να φθάσει έως 200.000 με μέγιστο δυνατό ποσό επιχορήγησης τα 100.000€ για τις υφιστάμενες (έως 50% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού σε περίπτωση πρόσληψης προσωπικού.

Η υποβολή των αιτήσεων έχει ξεκινήσει από τις 8-3-2016 και διαρκεί έως 20-5-2016 ανάλογα το πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας ή στα τηλ. 2810334877, κιν. 6976463051 ή με e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@kekritis.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *