Ενίσχυση της Νεανικής Επιχειρηματικότητας

  • από

Business7

Η Νεανική και Νεοφυής Επιχειρηματικότητα (Startup), ειδικά όταν χαρακτηρίζετε από εξωστρεφής προσανατολισμό, αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας γι’ αυτό και η στήριξη της από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο ανήκει στις πρώτες προτεραιότητες του Υπουργείου Οικονομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη, ο νέος αναπτυξιακός νόμος ο οποίος θα είναι απλός και με επαρκής πόρους, θα δίνει μεγάλη έμφαση στους κλάδους με συγκριτικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα όπως είναι οι ειδικές κατηγορίες τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών από νέους ανθρώπους που ανήκουν στο εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, για τις οποίες πρόκειται να υλοποιηθεί επενδυτικό σχέδιο στους συγκεκριμένους κλάδους, θα έχει την προτεραιότητα για ένταξη στην επιχορήγηση του αναπτυξιακού νόμου.

Βασικό κίνητρο για τους υποψήφιους επενδυτές με σκοπό την δημιουργία νέων και νεοφυών επιχειρήσεων θα είναι η χορήγηση αυξημένων φοροαπαλλαγών οι οποίες θα φθάνουν έως το 130% της επιδότησης.

Μέχρι τώρα, στους δυο προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους 3299/2004 και 3908/2011,  δεν υπήρξε επαρκής αξιοποίηση της δυνατότητας φοροαπαλλαγής. Οι περισσότερες επιχειρήσεις επέλεξαν να επωφεληθούν μέσω της άμεσης επιδότησης. Ο τρόπος υπολογισμού των φοροαπαλλαγών δεν ήταν δίκαιος και οι φοροαπαλλαγές υπολείπονταν σε πραγματική αξία σε σχέση με το ποσό που δινόταν ως επιδότηση. Αυτή η στρέβλωση θα διορθωθεί στο νέο αναπτυξιακό καθεστώς που έρχεται στο επόμενο διάστημα.

Επιπλέον θα διατηρείται σταθερό το φορολογικό καθεστώς για μια επταετία με το φορολογικό συντελεστή να μένει στα σημερινά επίπεδα του 29%  αλλά με τη δέσμευση ότι δεν θα αυξηθεί ανεξάρτητα των εξελίξεων στην οικονομία. Σε περίπτωση που οι συνθήκες επιτρέψουν μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, τότε αυτό θα αφορά και τους συγκεκριμένους επενδυτές που εντάχθηκαν στον αναπτυξιακό νόμο.

Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους και έλαβαν δάνεια, εξετάζεται η εξόφληση των τραπεζών από το δημόσιο μέσω της έκδοσης ομολόγων τα οποία θα δοθούν στις τράπεζες.

Επίσης, αναμένεται να δοθεί παράταση για το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων των οποίων η προθεσμία έληξε στις 31/12/2015 έως την 30/06/2016 και όσες έχουν ολοκληρώσει το 50% μέχρι τότε θα λάβουν επιπλέον παράταση για να ολοκληρώσουν την επένδυση τους μέχρι 30/06/2017.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *