Νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020: Εντός της επόμενης εβδομάδας οι 4 προκηρύξεις

  • από

ΕΣΠΑ 14-20

Ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής, παρουσίασε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, στις 25 Ιανουαρίου 2016, τα 4 νέα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, αναμένεται να ανακοινωθούν από τον υπουργό, εντός της επόμενης εβδομάδας οι προκηρύξεις για τα 4 αυτά προγράμματα και ένας νέος κύκλος προκηρύξεων θα ακολουθήσει τον Ιούλιο.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται μόνο μετά από επιλογή της αίτησης. Η αξιολόγηση θα γίνεται με απλό και διάφανο τρόπο ενώ τα κριτήρια θα είναι απλά και θα προκύπτουν με βάση ερωτήσεις – απαντήσεις. Ο αξιολογητής δεν θα γνωρίζει ποια πρόταση αξιολογεί και δεν θα είναι από την περιφέρεια του.

Οι βασικές στοχεύσεις των νέων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ είναι ο περιορισμός των συνεπειών της κρίσης, η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η διατήρηση υφιστάμενων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην στήριξη της καινοτομίας και της εξωστρέφειας τα οποία αποτελούν εθνικές στρατηγικές για τη χώρα μας.  Η ανεργία των νέων επιστημόνων είναι ένας ανησυχητικός δείκτης που πρέπει να αναστραφεί και σ’ αυτό θα συμβάλουν τα νέα αυτά προγράμματα.

Στον τομέα της επιχειρηματικότητας θα δοθεί έμφαση στους τομείς που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία και υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

Οι κλάδοι στους οποίους απευθύνονται τα νέα αυτά προγράμματα είναι:

Διατροφή, ενέργεια, βιοεπιστήμες, υγεία, φάρμακα, τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνιών, περιβάλλον, βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές, κατασκευαστικός τομέας, logistics
και το τρίπτυχο τουρισμός –πολιτισμός- δημιουργική βιομηχανία.

Με το νέο ΕΣΠΑ θα δοθεί μεγάλη έμφαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως δάνεια, εγγυήσεις στην επένδυση, μικροπιστώσεις σε μια προσπάθεια να υποκατασταθεί, εν μέρει, το τραπεζικό σύστημα που αδυνατεί να παίξει τον πραγματικό του ρόλο. Επίσης θα αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών για την άντληση της προκαταβολής, δεδομένου ότι οι τράπεζες ζητούν υπερβολικές εγγυήσεις για να δώσουν προκαταβολή.

Δείτε εδώ τις τέσσερις προδημοσιεύσεις των νέων αυτών προγραμμάτων.

Ετικέτες:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.