Οι Βασικοί στόχοι του νέου αναπτυξιακού νόμου

  • από

Η κινητοποίηση όλων των διαθεσίμων εργαλείων για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, εξωστρεφής κυρίως, επενδυτική δραστηριότητα, θα πρέπει να αποτελέσει κατά τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη την βασική προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες της κυβερνήσεως. 

Χρηματοδοτικά μέσα που μπορούν να το στηρίξουν είναι το ΕΣΠΑ, ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος και κάποια άλλα που αναμένονται στην πορεία.

Ιδιαίτερα σημαντικός θα ήταν ο ρόλος ενός αναπτυξιακού φορέα ο οποίος θα βοηθούσε να αποκτήσουν πρόσβαση στα μέσα χρηματοδότησης μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Στο επόμενο διάστημα, όπως περιέγραψε ο κύριος Σταθάκης αναμένεται η ίδρυση του Αναπτυξιακού Συμβουλίου το οποίο θα συντονίζει και θα συμβουλεύει σε συνεργασία με άλλους φορείς και την παρουσίαση του αναπτυξιακού σχεδίου στις αρχές της Άνοιξης.

Θα πρέπει επίσης να εφαρμοστούν θεσμικές αλλαγές σε συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς για την κατάργηση της γραφειοκρατίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα.

Μια ακόμα αναγκαία αλλαγή είναι η ενίσχυση της διαφάνειας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με την κατάθεση νομοσχεδίου και για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ο γενικός γραμματέας ιδιωτικών επενδύσεων Λόης Λαμπριανίδης παρουσίασε τα βασικά σημεία του νέου αναπτυξιακού νόμου με κυριότερο στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος. Οι απαιτήσεις σε επενδύσεις σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανέρχονται περίπου στα 70 δις ευρώ.

Βασικοί στρατηγικοί στόχοι του νέου αναπτυξιακού νόμου:

  • Να αυξηθεί η απασχόληση, κυρίως του εξειδικευμένου ανθρωπίνου δυναμικού
  • Να ενισχυθεί η καινοτομία και η εξωστρέφεια
  • Να επανέλθει η εκβιομηχάνιση στη χώρα
  • Να σταματήσει η φυγή των νέων επιστημόνων από τη χώρα
  • Να αυξηθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία
  • Να ενισχυθεί η υγιής επιχειρηματικότητα
  • Να αναπτυχθούν σχήματα ομοειδών επιχειρήσεων αλλά και μορφές συνεταιριστικής, κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας

Με το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο θα δοθεί στη χώρα η ευκαιρία να δημιουργήσει ένα νέο Brand σε κλάδους όπως η τεχνολογία, η πληροφορική και τα αγροδιατροφικά.

Η αύξηση της απασχόλησης εξειδικευμένων ατόμων, η καινοτομία στα επιχειρηματικά σχέδια και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων είναι τα στοιχεία στα οποία δίνει έμφαση ο νέος αναπτυξιακός νόμος γιατί όλα αυτά αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες για την δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών στη χώρα.

Οι ενισχύσεις αφορούν κυρίως φοροαπαλλαγές, υπεραποσβέσεις, εγγυήσεις δανείων, κεφαλαιακές συμμετοχές, κτλ.

Όσον αφορά την αξιολόγηση, θα  υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα κριτήρια και η προτεραιότητα θα δίνεται στις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες συμβάλουν στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του νόμου.

Πηγή ενημέρωσης: naftemporiki.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *