ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Β’ ΚΥΚΛΟΣ)

[vc_row][vc_column][boc_spacing][vc_single_image alignment=”center” css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_fade-in” image=”954″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_top-to-bottom”]

Δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης η Προκήρυξη του Προγράμματος Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (B’ Κύκλος) του  Επιχειρησιακού  Προγράμματος  Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του Νέου ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η δράση «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» αφορά την υποστήριξη  πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είτε ανέργων είτε αυτοαπασχολούμενων, για την έναρξη ή την υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους σε αυτοτελή επαγγελματικό χώρο.

Στόχοι  του προγράμματος είναι να ενισχυθεί  η αυτοαπασχόληση από τους  πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης  και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_top-to-bottom”]Ποιοι είναι οι Δυνητικοί Δικαιούχοι της Δράσης;[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_top-to-bottom”]

Οι Δυνητικοί Δικαιούχοι της Δράσης είναι:

Απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ ή ισότιμης σχολής Ελλάδος ή εξωτερικού (αναγνωρισμένη από το ΔΟΑΤΑΠ) ή κάτοχοι αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, από  ΣΑΕΙ ή ΣΑΕΠ. Επίσης, πτυχία από Σχολές Θεάτρου και Χορού αναγνωρισμένες από το Υπ. Πολιτισμού ως τριτοβάθμιες και απόφοιτοι μουσικών εκπαιδευτηρίων αναγνωρισμένων από το Κράτος (το πρώτο πτυχίο θα πρέπει να έχει αποκτηθεί μετά την 1/1/1995)

Κατηγοριοποιούνται ως εξής:

Κατηγορία Δικαιούχων Α (60% του προϋπολογισμού της Δράσης) :

 Νέες Επιχειρήσεις που συστήνονται από τις παρακάτω κατηγορίες ωφελούμενων πτυχιούχων τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης είναι:

  • Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ
  • Μισθωτοί (πλήρους ή εποχιακής απασχόλησης)
  • Υφιστάμενοι ατομικοί επιχειρηματίες (αυτοαπασχολούμενοι) οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δραστηριοποιούνταν σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο και συναφή με την ειδικότητα τους (τίτλο σπουδών) ΚΑΔ και οι οι οποίοι θα διακόψουν την υφιστάμενη ατομική τους επιχείρηση για τη συμμετοχή τους σε δημιουργία συνεργατικού σχήματος (εταιρείας)μαζί με ανέργους ή/και μισθωτούς.

Κατηγορία Δικαιούχων Β (40% του προϋπολογισμού της Δράσης):

 Υφιστάμενοι ατομικοί επιχειρηματίες (αυτοαπασχολούμενοι) οι οποίοι κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δραστηριοποιούνταν σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο και συναφή με την ειδικότητα τους (τίτλο σπουδών) ΚΑΔ, καθώς και νέα εταιρικά σχήματα (επιχειρήσεις) που συστήνονται αποκλειστικά από τους προαναφερθέντες υφιστάμενους ατομικούς επιχειρηματίες οι οποίοι θα διακόψουν την υφιστάμενη ατομική τους επιχείρηση.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_top-to-bottom”]Επαγγελματικές ειδικότητες που αφορά:[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_top-to-bottom”]

Ιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, μουσικού, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτέχνη, αναλογιστή, κοινωνιολόγου και κοινωνικού λειτουργού κ.α.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_top-to-bottom”]

Ποιο είναι το ποσό επιδότησης που θα λάβουν οι Δικαιούχοι;

Η επιδότηση που λαμβάνει ο δικαιούχος είναι από 5.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ  για ατομική επιχείρηση, έως 40.000 ευρώ συνεργατικά σχήματα δύο ατόμων, έως 50.000 ευρώ για συνεργασίες τριών ή περισσοτέρων.

Ποσοστό χρηματοδότησης:

Χρηματοδοτείται το 100% των επιλέξιμων δαπανών.

Υπάρχει δυνατότητα προκαταβολής μέχρι και το 40% της αναλογούσας Δημόσιας Δαπάνης έναντι ισόποσης εγγυητικής επιστολής, από τραπεζικό ή άλλο δημόσιο χρηματοδοτικό ίδρυμα εγκατεστημένο στην Ελλάδα.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_top-to-bottom”]

Ποιες είναι οι επιλέξιμες δαπάνες που επιδοτούνται;

Για την διετή περίοδο ενίσχυσης καλύπτεται (ενδεικτικά):

  1. Λειτουργικά (ενοίκια επαγγελματικού χώρου, δαπάνες ηλεκτρισμού, σταθερής και κινητής επαγγελματικής τηλεφωνίας, ύδρευσης, θέρμανσης, λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες, δαπάνες φιλοξενίας σε θερμοκοιτίδες, κα.), έως 60% του προϋπολογισμού
  2. Δαπάνες για αμοιβές τρίτων (νομική, συμβουλευτική, λογιστική υποστήριξη, σύνταξη και παρακολούθηση επιχειρηματικού σχεδίου, υπηρεσίες θερμοκοιτίδας, εξειδικευμένα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης, κα.), έως 20% του προϋπολογισμού
  3. Δαπάνες προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε εκθέσεις, έως 10% του προϋπολογισμού
  4. Προμήθεια αναλωσίμων, έως 15% του προϋπολογισμού
  5. Ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου(επιχειρηματία/εταίρων), έως 30% του προϋπολογισμού
  6. Μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/εις έως 12.000€
  7. Αποσβέσεις παγίων/ Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού έως 20% ΕΚΤ χωρίς χρήση ρήτρας ευελιξίας
  8. Αγορά /Χρηματοδοτική μίσθωση εξοπλισμού /Διαμόρφωση εσωτερικού χώρου μικρής κλίμακας, έως 40% του προϋπολογισμού με χρήση ρήτρας ευελιξίας

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_top-to-bottom”]

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συμμετοχής;

Οι δικαιούχοι που θα ενισχυθούν στο πλαίσιο των επενδυτικών προτάσεων θα πρέπει συνολικά να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Α. Βασικά κριτήρια:

  • Να διαθέτουν κατά την υποβολή της αίτησης πτυχίο σχολής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΑΕΙ/ΤΕΙ) ή ισότιμης προς αυτή σχολής, της Ελλάδος ή του εξωτερικού (αναγνωρισμένη από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.). Σημείωση, το πρώτο τους πτυχίο να έχει αποκτηθεί μετά την 01/01/1995 .
  • Να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης (κατηγορία Α άνεργοι) .
  • Να διαθέτουν αριθμό φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ).

Β. Εισοδηματικά κριτήρια:

Για τους  ενδιαφερόμενους που θα υποβάλλουν αίτηση με την ιδιότητα του ανέργου ή μισθωτού ισχύουν τα εξής:

Για την κατηγορία Α : Ο  μέσος όρος του εισοδήματος επιβολής εισφοράς για τα φορολογικά έτη 2015, 2014 & 2013, να μην υπερβαίνει ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση κατά το φορολογικό έτος 2015 τις 22.000 ευρώ για το ατομικό  εισόδημα  ή τις 35.000 ευρώ για το οικογενειακό εισόδημα.

Για την κατηγορία Β : Ισχύουν όσα αναφέρονται παραπάνω καθώς επίσης θα πρέπει και o μέσος όρος του συνόλου των ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα για τα έτη 2015, 2014 & 2013 να μην υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Γ. Επιλέξιμοι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ 2008) :

  • Να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ΜΟΝΟ στους επιλέξιμους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ. 2008), από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης και έως την καταληκτική ημερομηνία προσκόμισης των δικαιολογητικών ένταξης που θα οριστεί στην απόφαση με τον προσωρινό κατάλογο των δυνητικών δικαιούχων της δράσης. Θα πρέπει επίσης να τους διατηρήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου.
  • Να διαθέτουν ΜΟΝΟ επιλέξιμους ΚΑΔ, καθ’ όλη την διάρκεια του επιχειρηματικού σχεδίου. Δύναται να διαθέτουν ΚΑΔ του λιανικού και χονδρικού εμπορίου (σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ της πρόσκλησης), ως συμπληρωματική δευτερεύουσα δραστηριότητα, υπό την προϋπόθεση ότι η δευτερεύουσα δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την άσκηση της κύριας επιλέξιμης δραστηριότητας. (Κατηγορία Α)
  • Μετά την 1/1/2006 και μέχρι και την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης να δραστηριοποιούνται συνεχόμενα ως ατομικοί επιχειρηματίες σε έναν τουλάχιστον επιλέξιμο και συναφή με την ειδικότητα τους (τίτλο σπουδών) ΚΑΔ. Μέχρι την υποβολή των δικαιολογητικών ένταξης θα πρέπει να έχουν καταργηθεί οι ΚΑΔ δραστηριότητας που δεν είναι επιλέξιμοι και συναφείς με την ειδικότητά τους (τίτλο σπουδών). Σε περίπτωση προσθήκης ΚΑΔ κατά την περίοδο υλοποίησης του επιχειρηματικού σχεδίου, αυτοί θα πρέπει να είναι ΜΟΝΟ επιλέξιμοι και συναφείς με την ειδικότητα του δικαιούχου. (Κατηγορία Β επαγγελματίες)

Δ. Επιδοτήσεις από προηγούμενα προγράμματα στο παρελθόν:

Ο ενδιαφερόμενος να μην έχει ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα με την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία/επιτηδευματία ή του εταίρου σε επιχορηγούμενη εταιρεία, από την 1/1/2013, πλην προγραμμάτων κατάρτισης.

Σε περίπτωση που μια επιχείρηση έχει λάβει στο παρελθόν ενισχύσεις ήσσονος σημασίας , συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης από αυτή τη Δράση, θα πρέπει να μην υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ (ή 100.000 ευρώ για τον τομέα των μεταφορών) μέσα σε μία τριετία (τρέχον ημερολογιακό έτος και τα δύο (2) προηγούμενα ημερολογιακά έτη) πριν από τον χρόνο χορήγησης του εννόμου δικαιώματος της ενίσχυσης.

Ε. Να μην συμμετέχουν με την ιδιότητα του εταίρου/μετόχου σε άλλες επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής από την 1/1/2015, εξαιρείται η κατοχή μετοχών εταιρειών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο.

ΣΤ. Να μην έχουν και την ιδιότητα του ατομικού επιχειρηματία κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης και να μην έχουν προβεί σε διακοπή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας (ως ατομικοί επιχειρηματίες) από την 1/1/2017 και μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_top-to-bottom”]

Σημεία ιδιαίτερης προσοχής:

  • Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου: www.ependyseis.gr.
  • Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες από την ημερομηνία έκδοσης της Απόφασης Προσωρινού Καταλόγου Δυνητικών Δικαιούχων, έως 24 μήνες από την ημερομηνία ένταξής τους.
  • Κάθε δυνητικός δικαιούχος, έχει δικαίωμα υποβολής σε μια μόνο περίοδο υποβολής αιτήσεων. Δυνητικοί δικαιούχοι οι οποίοι έχουν ενταχθεί στο πλαίσιο του Α’ κύκλου της Δράσης, δεν έχουν δικαίωμα υποβολής στο πλαίσιο του Β’ κύκλου της Δράσης, επί ποινής απόρριψης της υποβληθείσας αίτησης χρηματοδότησης στο Β’ κύκλο της Δράσης.
  • Οι επιχειρήσεις που θα επιχορηγηθούν για τον παραγωγικό τους εξοπλισμό θα πρέπει να διατηρηθούν για τουλάχιστον τρία (3) έτη από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου (χρήση ρήτρας ευελιξίας).

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_top-to-bottom”]

Χρονική Περίοδος υποβολής αιτήσεων:

Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής ορίζεται στις 5.7.2017.  Η ηλεκτρονική υποβολή μπορεί να γίνει σε 3 διαφορετικές περιόδους οι οποίες είναι οι εξής:

  • 1η περίοδος υποβολής: Έναρξη 7.2017 – Λήξη 9.8.2017
  • 2η περίδος υποβολής: Έναρξη  9.2017 – Λήξη 11.10.2017
  • 3η περίοδος υποβολής: Έναρξη 8.11.2017 – Λήξη 13.12.2017

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_right-to-left”]Αναλυτικότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ την επίσημη πρόσκληση του προγράμματος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text css_animation=”boc_animate_when_almost_visible boc_bottom-to-top”]

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί μας στα τηλ. 2810334877, κιν. 6976463051, ή μέσω της Φόρμας  επικοινωνίας ή με e-mail στην ηλεκτρονική μας διεύθυνσης kekritis@gmail.com ή info@kekritis.gr

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]